A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області

Підсумкове засідання міжшкільної комісії шкільних бібліотекарів "Бібліотечна справа"

Дата: 12.05.2020 17:39
Кількість переглядів: 28

Спілкування колег - шлях до

вдосконалення роботи шкільних бібліотек

    12 травня 2020 року відбулося онлайн засідання міжшкільної методичної комісії шкільних бібліотекарів освітніх закладів.

      Розглядалися наступні питання:

1.Патріотичне виховання дітей та молоді засобами діяльності шкільної бібліотеки (медіатеки). Практичну консультацію провела керівник ММК Гринь А.А., яка ознайомила з основними напрямами, методами і формами роботи шкільної бібліотеки (медіатеки) з патріотичного виховання.

Було зазначено, що форми роботи мають бути як традиційними так і новими: проектна діяльність, тематичні заходи з елементами гри – квест, літературний лабіринт, турнір, флешмоб, буккросинг та ін. Приводились приклади заходів з власного досвіду.

    Особливе значення приділялося наочним формам популяризації літератури – книжковим виставкам та тематичним книжковим полицям, експозиціям. Сучасні книжкові наочні форми подачі літератури мають відзначатися новизною та оригінальністю. Було розглянуто сучасні види книжкових виставок, які мають якісно розкривати книжкові фонди бібліотек.

  Підводячи підсумки, було ухвалено впроваджувати в практичну діяльність дані форми роботи з патріотичного виховання читачів.

2. З досягненнями власного досвіду з підвищення ефективності роботи шкільної бібліотеки з інформаційного забезпечення  освітнього процесу школи, було заслухано бібліотекара ОЗЗСО Новозапорізької школи Пятак Н.В.

Бібліотекар досліджувала ефективність діяльності шкільної бібліотеки,  та інформаційного забезпечення освітнього процесу в школі. Бібліотека, як сучасний інформаційний центр, має обслуговувати сучасних читачів на основі комп’ютерних технологій, а як центр виховання культури залишається надійним засобом підготовки юного покоління до життя в інформаційному суспільстві.

  Постійно створювати сприятливі та комфортні умови користувачів бібліотек, позитивного іміджу бібліотеки, через пошук та впровадження найбільш привабливих для читача форм популяризації книги, а також послуг, які надає бібліотека – головне завдання бібліотекара та сприяти поповненню книжкових фондів, проводячи благодійні акції. Питання поповнення фонду сучасною літературою, збільшення кількості підписних періодичних видань, можливість розгляду питання з придбанням в бібліотеку комп’ютера для подальшої успішної роботи,  вважати головним на наступний рік.

3.Традиційно останнє питання це – Звіт роботи ММК бібліотекарів за 2019 – 2020 навчальний рік.

   Протягом навчального року ММК бібліотекарів працювала над реалізацією проблемно – методичної теми: «Удосконалення професійної компетентності шкільних бібліотекарів шляхом впровадження інформаційних технологій».

  Бібліотекарі протягом зазначеного періоду підвищували свій професійний рівень, приймаючи участь в обласних конкурсах, семінарах, заходах. З умовами участі у конкурсі «Шкільна бібліотека 2020» та результатами бібліотекара Гринь А.А.,  ознайомлено бібліотекара – колегу Пятак Н.В. , для подальшої участі у професійних конкурсах.

  Новий час  - нові можливості. Бібліотека має стати сучасним інформаційним центром обслуговування користувачів на основі комп’ютерних технологій. Крок вперед є те, що в ОЗЗСО Розумівська школа функціонує сучасна бібліотека – медіатека. Нажаль учні ОЗЗСО Новозапорізької школи такої можливості не мають. Але в майбутньому все може змінитися. Сучасному бібліотекарю неможливо обійтись без інформаційних технологій.

   Бібліотекарам навчальних закладів є над чим працювати та до чого рухатись.

Необхідна умова – постійно працювати над своєю самоосвітою, налагоджувати фахові спілкування з бібліотекарами міста, області, які у процесі роботи стимулюють до підвищення власних результатів та бажання творчо працювати.

   Роботу ММК бібліотекарів протягом навчального року вважати задовільною.

 

Дякую за позитивне та відповідальне ставлення до почесної бібліотечної справи!

Бажаю творчих злетів та вдячних читачів!

  

Протокол засідання ММК шкільних бібліотекарів "Бібліотечна справа"

Доповідь на тему: "ОСНОВНІ  НАПРЯМИ,  МЕТОДИ  І  ФОРМИ  РОБОТИ  ШКІЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ  З  ПАТРІОТИЧНОГО  ВИХОВАННЯ  "

Доповідь на тему: "Ефективність роботи шкільної бібліотеки на допомогу освітньому процесу"

 

« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень